Waar dromen bewoners van Zuidoost van op het gebied van werk? Wat zijn hun dromen, doelen en ambities? Waar lopen ze tegenaan en waar hebben ze vragen over?

Het Masterplan ontwikkelde in nauwe samenwerking met de community en partners een aantal persona’s die antwoord geven op deze prangende vragen. Ook bieden deze persona’s een realistisch beeld in de huidige situatie en mogelijke uitdagingen en frustraties waar bewoners mee te maken krijgen. In dit artikel lees je wat persona’s zijn, waarom het Masterplan deze ontwikkelde en hoe jij deze in jouw werk kunt toepassen. 

Wat is een persona?
Een persona is een meestal fictief personage dat wordt gecreëerd om inzicht te krijgen in het gedrag van de eindgebruiker. Hierbij wordt gekeken naar demografische gegevens zoals inkomen, woon-, leef- en werkgedrag. Maar een misschien wel interessanter onderdeel is; wat zijn de wensen, dromen, ambities, frustraties en vragen van je doelgroep? 

Waarom zou je persona’s gebruiken?
Het formuleren van en werken met persona’s kan ontzettend verhelderend werken en dienen als een constante herinnering met én voor wie je aan het werk bent. Het helpt ook bij het kweken van empathie, doordat er een completer beeld ontstaat van de inherente, multi-gefacetteerdheid van de eindgebruiker. 

Het Masterplan ontwikkelde persona’s om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar bewoners in Zuidoost mee geconfronteerd worden op het gebied van werk en inkomen. Met behulp van deze tool is het mogelijk geïnformeerde, complexe beslissingen te maken die aansluiten op de specifieke wensen en behoeften van bewoners. 

Voor en door de community
Het Masterplan en partners creëerden persona’s met een menselijk doel: het verbeteren van de doorstroom van uitkering naar werk, van werk naar ‘beter’ werk en van school naar werk. Samen met mensen uit de community die direct in contact staan met de doelgroep, cliëntbegeleiders van het WPI en WSP en ervaringsdeskundigen en community managers van de Ziggo Dome kwamen deze persona’s tot stand.

Door écht te begrijpen wie deze mensen zijn kunnen er gericht programma’s, trajecten en projecten ontwikkeld worden die de behoeften van de doelgroep in acht nemen en de kloof tussen de huidige en de gewenste situatie overbruggen.

Zoals projectleider Hein Braaksma opmerkte: “Dit is een waardevolle tool die helpt en inzicht geeft in de diversiteit van Zuidoost, in de ervaring en ambities van inwoners. Opdat het persoonlijke contact straks beter loopt en leidt tot werk, carrière en ondernemerschap.” 

Wil jij ze ook gebruiken?
We dachten dat je het nooit zou vragen! Graag zelfs, daar zijn ze voor bedoeld. De persona’s die het Masterplan ontwikkelde zijn beschikbaar voor download. Print ze uit en hang ze bijvoorbeeld op de HR-afdeling van jouw kantoor of in je eigen kantoorruimte. Het kan helpen tijdens sollicitatiegesprekken, door in gedachten te houden wat de motivaties van sollicitanten kunnen zijn. 

Het helpt om niet alleen de persoon te zien, maar ook hun onderliggende of onbenutte talenten. Overal waar mensen werken en aangenomen worden, zijn deze persona’s relevant. Ze helpen je te begrijpen waar mensen vandaan komen, naartoe willen en hoe je hen kunt begrijpen. Ook als je zelf een totaal andere achtergrond hebt.

Je kunt de posters van deze persona’s hier downloaden. We horen graag hoe jij en jouw organisatie deze persona’s gebruiken in jullie dagelijkse werkzaamheden. Hang je de posters op bij jouw werkplek? Maak een foto, tag ons erin op LinkedIn of stuur hem naar ons op voor vrijdag 24 november, en je ontvangt van ons een speciaal boek als dank!

Tekst: Marsha Peters