Kenneth Aidoo (34) wint de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022. Met zijn kunst, gericht op de geschiedenis van de zwarte mens, wil hij zorgen voor verandering. Hij spreekt over een “black renaissance.”

Selfmade kunstenaar

De kunstenaar van Ghanese komaf is geboren en getogen in Amsterdam en opgegroeid in Zuidoost. Aidoo is afgestudeerd als filmmaker. Op het mbo heeft hij wel eens kunstgeschiedenis gehad, maar van een vooropleiding in de schilderkunst was geen sprake. “Ik heb het mijzelf aangeleerd, maar ook veel geleerd van YouTube.”

Zijn kunst gaat over de ongeschreven geschiedenis van de zwarte mens en over de positie van de zwarte mens in de huidige maatschappij. Hij is ervan overtuigd dat onze geschiedenis bepalend is voor de keuzes die we maken. Het kwartje viel bij Aidoo nadat hij zich verdiepte in de zwarte geschiedenis. Hij las boeken zoals Black Star: The African Presence in Early Europe van Runoko Rashidi en Nature Knows No Color-Line van J.A. Rogers. En keek films zoals Amistad van Steven Spielberg. 

Black renaissance

Aidoo is binnen vijf jaar een selfmade kunstenaar geworden en heeft nu de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in z’n zak! De winnende reeks hangt in het Paleis op de Dam. “Een brug van mens tot mens”, dat zijn de woorden waarmee de koning de portretreeks van de winnaar omschrijft. Ook spreekt hij over het perspectief van de zwarte mens dat niet langer een bijrol meer heeft in de kunst. “Het kan niet dat kunst van buiten het westen wordt gezien als een hebbeding of exotisch. Er kleven cultuur, normen en waarden aan”, vertelt Aidoo.

Met zijn reeks over de Afrikaanse aanwezigheid in Europa tijdens de middeleeuwen, wil hij laten zien dat zwarte mensen ook vooraanstaand waren. Hij besloot om een zelfportret toe te voegen in de reeks. Op dat schilderij kun je de statigheid van de donkere man in die tijd zien. “De verlichting van het zwart zijn, zijn we nooit vergeten. Het verschil is dat we nu erop hameren om gezien te worden. Genoeg is genoeg.” Hij doelt er daarnaast op dat het voor een jong zwart persoon belangrijk is dat er voorbeelden zijn waaraan je je kan spiegelen. “Ik hoop dat ik jongeren kan inspireren en dat ze in zichzelf blijven geloven. Want wij donkere mensen hebben ook grootse dingen gedaan en zijn daar nog steeds toe in staat”, legt Aidoo uit.