WATCH US GROW
Het is voor de gelukkigen onder ons moeilijk voor te stellen, maar laten we het toch even proberen. Stel je voor: je bent 7 jaar lang afhankelijk (gemaakt) van een uitkering, hebt 2 jonge kinderen en je wilt niets liever dan weer aan het werk gaan. Of het nu vrijwilligerswerk is, bij een bedrijf werken of een eigen onderneming starten; werk biedt een sociaal netwerk, fijne collega’s (misschien zelfs vrienden), stabiliteit voor jou en je gezin, en als je geluk hebt, een gevoel van zingeving.
Dit is precies waarom een stichting zoals Mom Entrepreneurs zo ontzettend belangrijk is. Mom Entrepreneurs zet zich in voor mensen die tussen wal en schip vallen. Mensen die willen werken, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Mensen die via de aangeboden trajecten niet de juiste hulp krijgen. Oprichtster Marisa Lisse kent deze situatie maar al te goed.
Van “fraudeur” naar entrepreneur
Haar verhaal is schrijnend, maar helaas niet uniek. Door het toeslagen schandaal kreeg zij het label ‘fraudeur’. Ze belandde in de bijstand en de ziektewet. Zoals ze het zelf beschrijft, moest ze “on the low” leven. Ze had letterlijk geen middelen om haar zoon naar voetbal te brengen, geen geld voor een OV-kaartje om naar netwerkevenementen te gaan of om nieuwe schoenen en kleren te kopen voor haar twee kids voor het nieuwe schooljaar. Figuurlijk gezien worstelde ze met een laag zelfbeeld, onzekerheid, uitzichtloosheid en een jarenlange depressie, waarvoor ze medicatie moest nemen. Het systeem heeft haar en (voor zover bekend) ongeveer 70.000 andere Nederlanders volledig in de steek gelaten.
Stel je nu eens weer voor dat je in deze situatie zit. Hoe maak je dan die stap? Hoe overbrug je de kloof tussen je huidige situatie en weer actief deelnemen aan de maatschappij? Hoe overwin je die onzekerheden en heel reële angsten; kan ik ‘het’ wel? Kan ik mezelf redden als ik geen gebruik meer kan maken van allerlei overheidsregelingen? Zal ik genoeg verdienen voor mijzelf en mijn gezin?
Voor Marisa kwam deze stap in de vorm van vrijwilligerswerk bij de dansschool van haar dochter. Ze kwam weer onder de mensen. Mensen die in haar geloofden, haar steunden en haar de handvatten reikten om uiteindelijk weer op eigen benen te staan.
Dus hoe help je mensen om weer zelfverzekerd te worden? Hoe help je hen hun latente talenten te ontdekken? Tien jaar lang heeft Marisa als vrijwilliger binnen haar eigen stichting aan dit vraagstuk gewerkt. Als ervaringsdeskundige heeft ze nu een bedrijf opgebouwd.
Maatwerk met persoonlijke aandacht
Ze ontwikkelde het traject ‘WATCH US GROW‘ voor jonge moeders en vaders, waarbij ze zich richt op hun talenten en ambities en helpt deze verder te ontwikkelen. Iedere persoon en zijn of haar verhaal is uniek. Door de groep klein te houden – met maximaal 12 deelnemers – is er ruimte voor maatwerk. De deelnemers ontdekken samen waar behoefte aan is qua informatie om de juiste stappen te zetten richting vrijwilligerswerk, studie, werk of ondernemerschap. Onder begeleiding zetten ze stappen om weer controle te krijgen over hun eigen leven, en daarmee ook over dat van hun kinderen.
Wil je meer weten over Marisa, stichting Mom Entrepreneurs of het traject ‘‘WATCH US GROW’? Bekijk dan haar website en sociale media.
Tekst: Marsha Peters