We trapten de Week van Zuidoost af in Pathé Arena met muziek, ambitie en de kracht van inspiratie. De zaal swingde op het ritme van een brassband die de toon zette voor een bijzondere bijeenkomst met inspirerende verhalen van sleutelfiguren uit Zuidoost. 

Bekende sprekers uit Zuidoost delen hun verhalen 

De avond begon met een speech van burgemeester Famke Halsema, die het belang van zelfbepaling benadrukte: “Als je wilt dat Amsterdam Zuidoost eerlijk de leiding heeft in 

ontwikkeling, werk en economie, zijn het de inwoners die dit zelf moeten bepalen en beoordelen. We hebben nog niet alles in kannen en kruiken, maar dankzij de inwoners van Zuidoost hebben we nu iets te pakken wat we eerst niet hadden. Het komt niet door de Stopera, maar door de inwoners zelf”. 

Samantha del Prado, medeoprichter van onder ander De Blokkenhut en Zuidoost Academie, hield een krachtig betoog over gelijkheid en de toekomst van kinderen: “Ik vecht voor kinderen die niet worden gezien en worden bestempeld met een achterstand puur door hun huidskleur. Zij zijn de toekomst van Zuidoost”. 

Barbara Boid vertelde vol kracht hoe zij met de organisatie 5voorHalf strijdt voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor mensen uit Zuidoost. Waltoo Dors, bekend van Voetballen voor Veiligheid en Be Good 4 your Hood, sprak over de eenheid binnen de gemeenschap: “We staan als een eenheid. We doorbreken het polariserende beleid. Zuidoost, yes we can!” 

Ondernemers met grote dromen 

De ondernemers Zunga Linger, Shaquille Veldboom en Glenn Read van Zayah B.V. deelden hun ambitieuze visies. “Wij dromen over hoe we de wereld kunnen bouwen met technologie en we beginnen in Zuidoost”. Zayah B.V. werkt samen met TU Delft hun ambitie uit om een kasgebouw te bouwen in het Brasapark. 

Panelgesprek met inspirerende inzichten 

Tijdens het panelgesprek vertelden de sprekers over hun motivatie en doorzettingsvermogen bij het behalen van successen. Marisa Lisse, oprichtster van onder andere ME-Network, benadrukte dat opgeven geen optie is bij het bereiken van je doel. Glenn Read vertelde over zijn persoonlijke drijfveer: “Ik heb veel mensen in mijn omgeving zien strugglen. Ik wil een betere plek creëren dan waar ik vandaan kom”. Samantha del Prado besprak het belang van mentorship in ondernemerschap, terwijl Barbara Boid het had over veerkracht: “Het gaat met veel ups en downs. Maar blijven opstaan is het belangrijkste”. Kabba medeoprichtster van Studio Kabba, benadrukte het gemeenschapsgevoel: “Ik doe het niet alleen voor mezelf. Ik geniet van de reacties van mensen op het werk dat wij leveren”. Haar zusje Amaria Kabba voegde toe: “Bij het behalen van succes is het belangrijk dat je je eigen community zoekt, want dat is het platform waarop je zal doorbreken”. 

De avond was een viering van wat Zuidoost uniek maakt en een aanmoediging om samen te blijven bouwen aan een betere toekomst. Zoals psychiater Glenn Helberg het deze avond zo mooi zei: “De verschillende samenstellingen in Zuidoost respecteren elkaar. Dus laten wij eren wat in ons zit, reflecteren en bouwen aan een krachtiger Zuidoost”.