Op donderdag 26 oktober werd het startschot gelost voor de start van het plaatsen van de Tiny Hub op plein Kraai als nieuwe plek voor de ‘’Wijk Transitie Hub’’ in de K-buurt. Symbolisch toonden bewoner met palen de omvang van de toekomstige plek.

De Wijk Transitie Hub is ontstaan vanuit de behoefte in de K-buurt om als bewoners samen de handen uit de mouwen te steken tegen energiearmoede en voor verduurzamen en besparen. Sinds begin van dit jaar is de eerste versie van de Hub te vinden in de etalage van buurthuis de Bonte Kraai. Het is een lokale en laagdrempelige plek waar bewoners bij hun medebewoners terecht kunnen voor informatie over verschillende onderwerpen. Ook kunnen bewoners hier terecht voor onder andere energiebesparingsproducten en gratis menstruatieproducten.

De Tiny Hub is door IT-bedrijf ServiceNow geschonken aan de K-buurt. Met dit paviljoen wordt een begin gemaakt aan de activering van plein Kraai als ontwikkeling in het K-midden bouw en ontwikkeltraject. De opbouw van het paviljoen zal wordt gedaan met vrijwilligers uit de buurt en personeel van ServiceNow. Na de opbouw zal in de Hub het najaar- en winter bespaaroffensief centraal staan. Daarnaast is de doelstelling vanuit bewoners om ook een kennis en actiecentrum uit te rollen samen met partners als wooncorporaties, OBA NEXT, Gemeente Amsterdam en het Masterplan Zuidoost.

Rol van Masterplan Zuidoost

Om dit allemaal te realiseren, is er een bijzondere samenwerking ontstaan tussen actieve bewoners (samenwerkend in Buurtplatform Hart voor de K-buurt), ServiceNow, Gemeente Amsterdam, het Masterplan Zuidoost en Royal Haskoning DHV. Het Masterplan Zuidoost heeft een faciliterende rol in het proces van de plaatsing van de Tiny Hub en het bijbehorend concept van de Wijk Transitie Hub.