Op 1 mei opent het herstelhuis voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire haar deuren op de Johan Cruijff Boulevard 83-95. Het is het eerste herstelhuis voor toeslagenouders in Amsterdam. Mom Entrepreneurs verzorgt het locatiebeheer en ondersteunt via het Watch Us Grow traject gedupeerde ouders in hun herstelproces op persoonlijk en zakelijk gebied. Marisa Lisse oprichtster van Mom Entrepreneurs, ontwikkelde het Watch Us Grow traject. “Na dit traject heb je een baan, ben je ondernemer of werk je als vrijwilliger.” Het traject bestaat uit alle stappen die Marisa zelf heeft doorlopen om haar leven weer op orde te krijgen.

Een plek om samen te komen

“Ik ben zelf een overlever van het toeslagenschandaal en ik liep tijdens mijn herstelproces tegen veel dingen aan. Ik zag geen resultaat. Ik werd niet gezien of gehoord en dat doet veel met een mens. In 2016 schreef ik het Watch Us Grow traject om te werken aan mijn herstel. Er was geen plek waar ouders zoals ik hun pijn en trauma konden verwerken. Het is goed dat deze nieuwe locatie er komt. Het is belangrijk dat je het samen met lotgenoten aanpakt, omdat wij begrijpen hoe zwaar en stressvol het nog steeds is.” Vorig jaar werd het Watch Us Grow traject gefaciliteerd door Ambitie 4 Werk en Economie van Masterplan Zuidoost. Het traject sluit aan bij het doel om bewoners op weg te helpen naar het vinden van werk. De komende 3 jaar wordt het traject ingezet voor de toeslagenouders zodat zij kunnen werken aan hun herstelproces. In het herstelhuis kunnen de ouders deelnemen aan activiteiten en trajecten die hen helpen om weer in hun kracht te komen.

Je kracht herontdekken

Tijdens het Watch Us Grow traject krijgen gedupeerde ouders een jaar lang begeleiding bij hun herstelproces op het gebied van persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Drie dagen in de week geven professionals, waaronder holistische therapeuten, trainingen en coaching sessies. “Je verliest jezelf als gedupeerde van de toeslagenaffaire. Ons is het recht ontnomen om mentaal en financieel te ontwikkelen en dat recht nemen wij terug. Tijdens het traject helpen we ouders om hun leven weer op te bouwen. Ik hoop dat dit traject wordt opgepakt in meerdere steden zodat alle ouders die het nodig hebben er gebruik van kunnen maken.” Ouders die interesse hebben in het Watch Us Grow traject kunnen zich aanmelden via de website www.momentrepreneurs.nl.

Foto gemaakt door Eva Plevier