Lovia Opoku (27) zet zich maatschappelijk en cultureel in binnen het stadsdeel. Zij is onder andere initiatiefnemer van Welkom in Zuidoost en is projectondersteuner voor Ambitie 4: Werk en Economie van het Masterplan en Zuidoost Bouwt.

Zij studeerde commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens haar studie deed zij onderzoek naar de beeldvorming van stadsdeel Zuidoost in zijn algemeenheid. Zij kwam er toen achter dat kleine lokale initiatieven minder goed zichtbaar waren. Door haar onderzoek was zij geïnspireerd geraakt om o.a. Welkom in Zuidoost op te zetten. Een platform voor het stadsdeel waarin nieuwe perspectieven worden aangemoedigd door middel van evenementen, samenwerkingen en gemeenschapsvorming.

Vrijdag 28 juli werd het platform gelanceerd d.m.v. de expo ‘Welkom in ons Zuidoost’, waarin vier opkomende fotografen uitgedaagd werden om hun fotografische perspectieven over Amsterdam Zuidoost met het publiek te delen. Met als doel ons geliefd kleurrijke en vooral ‘beruchte’ stadsdeel door de ogen van buurtbewoners te laten zien. 

“Heel Nederland moet zien wat wij als buurtbewoners/Bijlmer natives in Amsterdam Zuidoost/Bijlmer kunnen. Hoe de nationale kranten over ons schrijven, zien we onszelf niet terug. Zoals regisseur en maker Priscilla Vaudelle van Bijlmer Tori heel mooi heeft aangegeven: “Wij komen van het land genaamd Bijlmer”. Ik wil door middel van dit soort projecten ervoor zorgen dat een stukje van de Bijlmer in onze woorden en daden gearchiveerd wordt in de nationale kranten en landelijke oog”, zegt Lovia.

Ze wil uiteindelijk dat het platform zelfsturend wordt zodat ze het terug kan geven aan de community. “Zo kunnen mensen elkaar beter leren kennen. We hebben heel veel moois in Zuidoost en we kunnen zelf projecten op zetten”.

Voor meer informatie kun je mailen naar info@welkominzuidoost.nl of kijken op de Instagram pagina van Welkom in Zuidoost