Vrijdag 28 oktober is een groot moment voor kinderen uit Zuidoost. Vanaf die dag krijgen alle kinderen van de 19 Zonova-basisscholen een eigen bibliotheekpas uitgereikt. Er zijn inmiddels al zo’n 4000 aanmeldingen van leerlingen. 

De OBA werkt samen met Zonova en PPOZO (Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost) aan dit initiatief. Het is onderdeel van het leesoffensief van Zuidoost. Het project is gestart voor de basisscholen, die onder Zonova vallen. Maarten Lammers, programmamanager OBA School, laat weten dat de overige basisscholen in Zuidoost ook benaderd zijn voor dit project. 

Een beter leesklimaat

“We bekijken met de organisaties en per school wat er nodig is om een beter leesklimaat te creëren en de taalontwikkeling te bevorderen. Deze actie helpt daarbij. Een OBA-jeugdlidmaatschap is voor ieder kind tot 19 jaar gratis, maar door het daadwerkelijk uitreiken van fysieke pasjes hopen wij de drempel om een bezoek te brengen aan de bibliotheek te verlagen”, zegt Lammers. 

De eerste stap

De kick-off van het project is in Zuidoost.  “Dit is de eerste stap. Wij willen op een toegankelijke en aantrekkelijke manier laten zien wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft. Zo zijn we bezig om een cadeautje te geven aan kinderen, wanneer ze de pas voor het eerst gebruiken”, vertelt Lammers. De OBA organiseert evenementen voor de jeugd rondom dans, muziek, taal en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook taal- en computerlessen. Bij de OBA in Reigersbos houden ze zich bezig met digitale tools. Zuidoost heeft nog twee andere vestigingen: in Ganzenhoef en op het Bijlmerplein.

Automatisch

De bibliotheekpas gaat automatisch met de kinderen mee naar de middelbare school. “In het komende jaar gaan we met een aantal scholen onderzoeken wat er voor de kinderen in het voortgezet onderwijs nodig is om plezier in taal te hebben. Want taal is van groot belang en de bibliotheek biedt alle mogelijkheden om dat te ontdekken.”