Dat Zuidoost barst van het ondernemerstalent is geen geheim. De middelen en wegen om dit talent te ontwikkelen en te verduurzamen, ontbreken vaak nog. Het is dan alsof je zelf het wiel moet uitvinden en dat kan anders. Met steun van het Masterplan voor een eerste pilot ontstond het I.M.P.A.C.T. programma. Een traject ontwikkeld door YouGottaBelieve, gecreëerd vanuit de behoefte van het ondernemerscollectief. I.M.P.A.C.T. richt zich op het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden van (sociaal) ondernemers uit de community.

Van projectfase naar duurzame onderneming
Er zijn verschillende voorbeelden van incubator programma’s in grote steden waarbij ondernemers de kans krijgen gecoacht te worden en zich kunnen ontwikkelen. Soortgelijke programma’s hebben in Amsterdam Zuidoost nooit echt voet aan de grond gekregen. De ondernemers in Zuidoost en andere kwetsbare wijken missen bepaalde ondernemersvaardigheden waardoor de initiatieven blijven hangen in een projectfase, terwijl ze alle potentie hebben om te ontpoppen tot een duurzame (sociale) onderneming.

In de woorden van Des Balentien, één van de voortrekkers van dit project: “We halen het ondernemerschap talent dat in de wijk zit, eruit. Met een ondernemersprogramma dat gericht is op de ontwikkeling van de ondernemersvaardigheden van het team. Zo ontstaan er sterke en zelfbewuste ondernemingen in de wijk, die duurzame banen zullen opleveren.”

Elf ondernemingen deden mee aan de eerste pilot van het I.M.P.A.C.T. programma. Zes maanden lang werden de ondernemers begeleid door Des Balentien, Ruben Nieuwenhuis en Sabine Beuk d.m.v. workshops, werksessies, mentoring en coaching om hun businessmodellen uit te werken. Ze worden gecoacht op het gebied van plannen, financiering en sales. Daarbij krijgen ze ondersteuning en hulp bij financieringsaanvragen, verkoopproposities en andere bedrijfsmatige vragen.

Coachingssessies
Op het ondernemerspad krijg je te maken met verschillende vraagstukken; hoe maak ik de stap naar een eigen kantoor en wat komt daarbij kijken? Welke investeringsmiddelen zijn er en hoe heb je toegang tot ruimte en kapitaal?

Binnen het traject is ook ruimte voor dit soort vragen. Er zijn verschillende sessies van 1 uur waarbij je gericht vragen kunt stellen. ‘Office Hours’ zijn sessies van een uur waarbij de coach gaat zitten met de organisatie om op het gebied van business coaching sturing en advies te geven.

Iedere deelnemer krijgt maandelijks een coachingsessie genaamd ‘Mentor Hours’. Dit is een sessie van een uur waarin de coach technisch en inhoudelijk advies geeft aan de organisatie. Dit omvat bijvoorbeeld het uitwerken van specifieke documenten en bestanden.

Niet alleen de zakelijke kant komt aan bod, maar ook de persoonlijke kant van de mensen achter de ondernemingen. Het gesprek rondom mentale gezondheid is al enige tijd een hot topic en met reden. We hebben net een globale pandemie achter de rug en zijn ons meer dan ooit bewust van het belang van een gezonde bovenkamer. Waar we het altijd meer dan normaal vonden om altijd maar door te gaan, denken we daar nu toch anders over.

Personal Hours’ zijn sessies van een uur waarbij de coach inzoomt op zowel mentale als emotionele gezondheid. De ondernemers leren balanceren tussen privé en zakelijk. In deze sessie kunnen zij ventileren, filteren en reflecteren.

Blijf op de hoogte
De eerste pilot was een groot succes en dus gaat het project in 2024 verder. Wil je meer weten over het I.M.P.A.C.T. programma? Ga dan naar de website van YouGottaBelieve.

Tekst: Marsha Peters