Het is zo ver, de start van de Kinderboekenweek! Lezen is van groot belang, ook voor de allerkleinsten. Het leesoffensief zorgt er daarom voor dat de jeugd van Zuidoost tijdens deze bijzondere week extra kan genieten van taal en het lezen van boeken. 

Het leesoffensief is trots op het boek Anansi de Spin sterker dan Olifant van Iven Cudogham. Het boek is landelijk verkozen tot thematitel voor kleuters tijdens de Kinderboekenweek. De roots van de spin met Afrikaanse, Surinaamse en Caribische tint, wordt hiermee door heel Nederland verspreid. In Zuidoost is Anansi de Spin omarmd als de mascotte van het leesoffensief. Het leesoffensief is ongeveer een jaar geleden in het leven geroepen door de jeugdlobbyisten en de kindercommissie van Amsterdam Zuidoost. Met het oog gericht op de jeugd (0-12), kwamen ze tot de conclusie dat lezen en taal meer onder de aandacht moet worden gebracht. Het initiatief gaat hand in hand met de Kinderboekenweek. Alle basis- en voorscholen in Zuidoost hebben deze week een Anansi boek en knuffel ontvangen.

Een heel slimme spin

Anansi staat symbool voor de vertelcultuur en kennis. En deze spin wil alle kinderen nog slimmer maken! Anansi speelt de hoofdrol in veel West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes. Honderden jaren geleden werden in Afrika mensen tot slaaf gemaakt. Zij moesten alles achterlaten maar namen de verhalen over de spin mee. Anansi brengt wijsheid verpakt in verhalen die voor iedereen aansprekend zijn. En nodigen uit tot spelen, praten en lezen. Dat zijn onderdelen die van groot belang zijn bij de ontwikkeling van jonge kinderen. Met Anansi als mascotte wil het leesoffensief ouders, grootouders en andere opvoeders in Zuidoost uitnodigen en stimuleren om dat ook zoveel mogelijk te doen. De komende tijd zul je Anansi vaker tegenkomen in Zuidoost op plekken waar veel jonge kinderen komen. 

Iedereen die het belangrijk vindt om leesplezier en voorlezen te bevorderen draagt bij aan het leesoffensief binnen het stadsdeel. Het is een samenwerking vanuit het Masterplan met kinderen, ouders, grootouders, de OBA, basisscholen, PPOZO, de gemeente, voorscholen, de Bijlmer Bookstore en het Ouder- en Kindteam. Wij nodigen iedereen uit om mee te doen en wij wensen alle kinderen in Zuidoost heel veel leesplezier!