In januari is het Knuffelhuis geopend op het Bijlmerplein 875. Het is een plek waar kinderen uit Zuidoost terecht kunnen als ze even willen ontspannen of willen praten over emoties. Het Knuffelhuis is opgericht door Yessica Van den Berg, docent pedagogiek. “Het is belangrijk om de mentale gezondheid met een bredere bril te bekijken als het gaat om kinderen van kleur.”

Praten over emoties

Yessica is zelf moeder en bewoner van Zuidoost. Naast haar baan als docent is zij actief betrokken bij maatschappelijke projecten in Zuidoost gericht op black mental health. Eén van die projecten is de Young Masters, gefaciliteerd door Ambitie 1 Inclusie en Participatie van Masterplan Zuidoost. Het idee van het Knuffelhuis komt van de Young Masters. Dat zijn kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen uit Zuidoost die meedenken en meepraten over onderwerpen in het stadsdeel. “Zij willen een plek waar ze makkelijk naar binnen kunnen lopen om met leeftijdsgenoten te praten over emoties. Het versterken van de mentale gezondheid daagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Ik wil met mijn kennis een veilige plek creëren voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar uit Zuidoost, waarbij ontwikkeling voorop staat.” Dit sluit aan bij de doorbraak: Kinderen en jongeren van Zuidoost staan centraal, van Ambitie 1 Inclusie en Participatie. 

Aandacht voor identiteitsontwikkeling

“Door middel van spelletjes praten we in het Knuffelhuis over emoties op een leuke en kindvriendelijke manier. We besteden aandacht aan identiteitsontwikkeling en omgaan met verschillende emoties. De focus ligt vooral op het maken van de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dat is een belangrijke fase in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Er gebeurt lichamelijk veel, maar ook identiteitsontwikkeling speelt daarin een rol. Ik vind het belangrijk om jongeren zo sterk mogelijk de wijde wereld in te laten gaan en het stilstaan bij zichzelf en hun emoties helpt daarbij.” Het knuffelhuis is elke woensdag geopend van 15:30 tot 18:00. Kinderen die willen binnenlopen bij het Knuffelhuis hebben hiervoor wel toestemming van hun ouders nodig, omdat er gevoelige onderwerpen besproken kunnen worden. Ouders kunnen hiervoor een toestemmingsformulier invullen. Voor meer informatie stuur een e-mail naar ya.vandenberg01@gmail.com of een whatsapp naar 0685214020.