Kulturu: Keti Koti herdenkingsconcert

Tijd
20:15 - 22:35

Locatie
Het Concertgebouw
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam

Bewaren
Bewaard
Exporteer iCal
Agenda   30 juni 2023

Kulturu: Keti Koti herdenkingsconcert

BECOMING YOU herdenkt in samenwerking met het Concertgebouw tijdens dit concert 150 jaar afschaffing van de transatlantische slavernij. Een concert om stil te staan bij ons gezamenlijke slavernijverleden, om het verleden te herdenken en samen naar de toekomst te kijken. In de Kleine Zaal is het podium voor Graziëlla Hunsel Rivero, Black Harmony, Rincho X & Grupo Tribu, Shauntell Baumgard en Prisiri Fu Wi Afo.

Datum: vrijdag 30 juni 2023
Tijd: 20:15 – 22:35
Locatie: het Concertgebouw Amsterdam | concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam
Kaartverkoop: koop hier kaarten (vanaf 13 mei beschikbaar)
Koop hier jouw kaart in de pre-sale (speciaal voor bewoners van Zuidoost)

Meer informatie via: het Concertgebouw

Herdenking

Op 1 juli 1863 werd de transatlantische slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Pas in 1873 werd de dwangarbeid op de plantages in Suriname ontbonden en waren de tot slaaf gemaakten echt vrij. In 2023 is dat 150 jaar geleden. Vanavond herdenken we de afschaffing van de transatlantische slavernij door geluiden te laten horen die in de periode van de slavernij verboden waren. Zo geven wij symbolisch een startsein om de dialoog met elkaar aan te gaan en de verbintenis over onze gedeelde geschiedenis op te zoeken.

Line up

Zangeres Graziëlla Hunzel Rivero staat bekend als ‘The First Lady of Jazz from Amsterdam-Southeast’. Ze won het tv talentenjachtprogramma All Together Now en toerde met haar eigen muziektheatershow The Grand Ladies of Jazz door heel Nederland, net als met haar succesvolle ‘one woman show’ The Jazz in me.
Black Harmony is een groep van ambitieuze gedreven jonge mannen die close harmony en Afro-Surinaams percussie maken. Zij zingen in het Sranan en gebruiken hun muziek als middel om mensen met elkaar te verbinden.
Rincho X is een in Nederland gevestigde muzikant van Afri-Curaçaose afkomst. Hij begon op jonge leeftijd met het zingen van tambú en heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige artiest die verschillende muziekstijlen beheerst, waaronder seú, ritmo kombiná en urban. Rincho X gebruikt zijn muziek als een middel om sociale en maatschappelijke thema’s aan te kaarten. Hij is oprichter van de drum & brassband KalentuRa Drums, waarmee hij verschillende prijzen heeft gewonnen en internationaal heeft opgetreden.
Grupo Tribu is een Nederlandse tambú-groep die in 2018 is opgericht door Thurston Seferina, een muzikant met een passie voor de tambú-muziek. Ze spelen traditionele en moderne tambú, evenals seú en ritmiko. De groep bestaat uit 12 getalenteerde muzikanten. Sinds hun oprichting hebben ze al twee albums uitgebracht en zijn ze in 2019 bekroond tot tambú groep van het jaar. Hun muziek is zeer gewaardeerd door het Curaçaose  publiek en daarbuiten vanwege de authentieke benadering van de tambú. Naast de muziek hebben ze ook een sterke band met de cultuur van Curacao en willen ze deze in leven houden. De groep heeft een brede schare fans en hun live optredens zijn altijd een feest.
Shauntell Baumgard is een Nederlandse violiste met Surinaamse roots die de viool een net zo belangrijke plek wil geven in de kasekomuziek als de trompet en de saxofoon. In november 2010 maakte het grote publiek in Nederland kennis met haar tijdens de talentenshow Holland’s got talent.
De Surinaamse groep Prisiri Fu Wi Afo voert dans en gezegdes op in traditionele klederdracht, de koto. Die kledingstijl, afgeleid van het woord kotomisi, dat ‘rokkenvrouw’ betekent, komt uit de tijd van de slavernij. Tot slaaf gemaakten moesten zich met zoveel mogelijk lappen en doeken kleedden om zich onaantrekkelijk te maken voor de wellustige heer des huizes.

Dit concert is mede gefaciliteerd door het Masterplan Zuidoost.